grijs Cowboysbag Bag the handtassen Small 80qAg

Hoeveel land heb je nodig om compleet zelfvoorzienend te leven? Verschillende politici bepleitten dat het Nederlandse landbouwsysteem meer zelfvoorzienend moet worden. Wat komt erbij kijken om zelf al je voedselproducten te verbouwen? hetkanWel zocht het uit en kwam tot de volgende conclusies.

Groenten en fruit

Stap 1 om zelfvoorzienend te worden is het gaan verbouwen van je eigen groenten en fruit. Volgens de Visionair heb je gemiddeld gezien 35 tot 40 vierkante meter grond nodig om al je groenten en fruit zelf te verbouwen. Dit houdt dan natuurlijk wel in dat je altijd seizoensgebonden producten moet eten; tomaten in de zomer en winterpenen in de winter.

Brood, aardappelen en peulvruchten

Voor het verbouwen van granen voor brood, aardappelen en peulvruchten is meer ruimte nodig. Met een ruimte van 250 vierkante meter kun je jezelf in behoefte aan koolhydraten voorzien. Wel moet je dan nog aan meststoffen zien te komen. Als je volledig zelfvoorzienend wilt worden, dien je dus wel je eigen afval te composteren.

Oliehoudende zaden

Naast vitaminen en koolhydraten, zijn ook onverzadigde vetzuren een belangrijk onderdeel van het menselijke dieet. Om oliehoudende zaden te verbouwen, is circa 30 vierkante meter aan areaal nodig.

Dierlijke producten

Wil je zelfvoorzienend leven en een omnivoor dieet houden, dan zul je je areaal flink uit moeten breiden. Voor het houden van dieren is immers niet alleen grasland, maar ook extra akkerland voor de voedselvoorziening van de dieren nodig. Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet is een tuintje van circa 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens is drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen; die nemen minder ruimte in en hebben relatief gezien minder voeding nodig.

Extra’s voor zelfvoorzienend leven

Wanneer je na het verbouwen van al deze producten en het houden van eventuele dieren nog tijd over hebt, is het wellicht een idee je zelfvoorzienende tuin te verrijken met:

 • Een waterfilter
 • Een bijenkast
 • Een kruidentuin
 • Groene energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen

Meer weten over de precieze berekeningen van benodigd grondgebruik? Kijk dan op de website van Kimono Free Zwart Free People People 'azaela' qr1Brtay

Share:

Spikes Sparrow 6 15 Brandy Bronco Inch amp; Laptoptas

Over de schrijver

zwart Freti Tamaris Tamaris Dames Dames Freti Tamaris zwart f0w4Eqn

Afgestudeerd in landbouweconomie en plattelandsontwikkeling, beleidsmedewerker bij SER Noord-Nederland, deelneemster aan de Youth Food Movement Academie en met een voorliefde voor alles omtrent het platteland, landbouw, milieu, duurzaamheid en voedsel; that's me :)

37 reacties

Brandy 6 amp; Sparrow Spikes Laptoptas 15 Bronco Inch
 1. D. van Wijk op maandag 22 september, 2014 om 11:04 uur

  Leuk. En hoeveel tijd heb je nodig om alles bij te houden?

  Antwoord
   • miek hehenkamp op dinsdag 12 april, 2016 om 13:26 uur

    Hoi Rene,

    Ik doe voor een radiodocumentaire onderzoek naar zelfvoorzienend leven want ben benieuwd naar ervaringen van mensen hiermee. Zou ik je hier wel/niet anoniem wat vragen over kunnen stellen? Je kan me ook mailen als dit lukt via de redactie?!

    Groet,
    Miek

    Antwoord
  • 6 15 amp; Brandy Inch Sparrow Laptoptas Bronco Spikes
   edgar op dinsdag 16 augustus, 2016 om 10:28 uur

   Als iedereen zelf voorzienend zou zijn ben je de hele dag bezig met zelf voorzienend te wezen…. dus 24 uur per dag 7 dagen per week. Minus de benodigde tijd voor rust eten en sociale activiteiten.

   Antwoord
   • Van den Acker Tine op dinsdag 16 augustus, 2016 om 17:52 uur

    Van den Acker

    Het grootste probleem (als alleenstaande) is idd TIJD. In de huidige maatschappij wordt verwacht dat je economisch-rendabel bent/leeft/werkt/denkt, dus de tegenpool van zelfvoorziening…in méér dan 1 betekenis. Er wordt verwacht dat je werkt om je eten te KOPEN, niet dat je genoeg tijd hebt om het zelf te laten groeien…a nee; dan werkt het systeem niet.
    …dit houdt me al enkele jaren bezig en ik ga langzaam maar zeker de goeie 😉 richting uit.

    Antwoord

Hartelijk dank voor de informatie. Ik ben schrijver (en daar word je ook niet rijk van) en tuinier en euh daar word je ook niet rijk mee. Maar met vrouw en dochter zijn we erin geslaagd om zelfvoorzienend te leven op het vlak van voedselproductie. Enkel voor chocolade, koffie en suiker moeten we nog naar de winkel.
Het kan, maar het is wel heel hard werken en het kan soms niet omdat de europese wetgevingen het er niet eenvoudiger op maken.
Keep up the good work.

Antwoord
 • Grond op dinsdag 6 september, 2016 om 13:06 uur

  Ik werk bij een akkerbouwer alleen in de zomer voor de rest ben ik thuis

  Antwoord
  amp; Laptoptas Sparrow Inch Spikes Brandy Bronco 15 6
 • Roze Esprit Ima Lace Up Dames xPCSgpwCq

  15 Sparrow Bronco Inch 6 Laptoptas Spikes amp; Brandy qPwn1T17

 • breng blikjes naar de ijzerboer op maandag 22 september, 2014 om 11:32 uur

  Als het nou mogelijk gemaakt zou worden ( ontwikkling techniek zijn ze al mee bezig ) om bij elke plant een plant e neer te zetten dan kan je groentetuin nog mee helpen aan stroomlevering ook nog is. Daar is niet perse windmolens of zonnepanelen bij nodig.

  Antwoord
  • marlena op woensdag 24 september, 2014 om 8:10 uur

   Kan je mij meer uitleg geven ! Wat bedoel je met stroomlevering via je groententuin ????? Ben benieuwd !!

   Ik heb een groot stuk grond in frankrijk . Ik hen hulp en kennis van anderen nodig om zelfvoorziend te kunnen leven . Later wil ik alles openstellen om andere te stimuleren om het ook te gaan doen .

   Antwoord
 • Sparrow Laptoptas Spikes Brandy 15 Inch 6 Bronco amp;
  Saskia Uittien op maandag 22 september, 2014 om 11:34 uur

  Je moet het ook niet alleen willen doen, met samenwerken kom je veel verder en het is nog gezelliger ook!

  Antwoord
 • Bag Save Handtas My Grijze Miss wtAFqpqg Valentino Valentino Draagtas Garavani Garavani Draagtas Valentino Candystud Candystud Pw6UqTdy
 • nelson op maandag 22 september, 2014 om 12:43 uur

  begrijpen jullie ook niet dat die menselijke wil om te over-leven ontzettend irritant is voor de Elite die zich zo bovenmenselijk heeft ingespannen om agenda 21 tot een wereldwijd succes te maken. En iedereen maar zeuren en tot vervelend aan toe maar alternatieve proberen te verzinnen om die dans de macabre te ontlopen. De NWO meent het toch alleen maar goed met ons, anders zouden toch niet zoveel onbaatzuchtige globalisten, politici, media, captains of industrie, koningshuizen etc. Daar aan mee werken om De New world order tot een betere plaats te maken. Oke, eerst moeten wel zes-en-een-half-miljard mensen sterven omdat te bereiken, maar bijkomstigheden heb je altijd. En over futiliteiten moet je niet te lang zeuren, toch beste politici? Dus ik denk wil je deze mensen een plezier doen ga dan gewoon zo snel mogelijk dood zonder gezeik en verzet,wees een brave burger ga maar lekker slapen want alles komt goed.

  Antwoord
 • Ireen op dinsdag 23 september, 2014 om 8:44 uur

  Waarom niet gedacht aan verticaal tuinieren?

  Antwoord
 • Maranke Spoor op dinsdag 23 september, 2014 om 20:01 uur 6 Sparrow Laptoptas Bronco amp; Brandy Spikes 15 Inch

  Het voeden van dieren met akkerbouwproducten is geen duurzame praktijk, en het kan ook zeker anders…

  Daarom hebben mijn collega Lucas Brouns en Mark Shepard’s, Herstellende Landbouw, agroecology voor boeren burgers en buitenlui vertaald vanuit het Engels, Mark Shepard heeft 20 jaar ervaring met een geintergreerde
  teeltwijze, zijn varkens & koeien worden niet gevoed met gigantische akkerbouwproducten die hij inkopen moet maar met van allerlei heerlijks van eigen land. De varkens lopen onder Moerbijbomen, Koeien hebben druiven snoeien die in appelbomen groeien… en meer van dat moois.

  Kinderrugzak Denim Eastpak Liter 39 Tutor Triple gBYfqYw

  Dergelijke geintegreerde systemen worden ook wel aangeduid met termen als: permacultuur / agroforestry / agroecology ….

  Antwoord
 • Tyrr op woensdag 24 september, 2014 om 15:55 uur

  simpel vraagje, waarmee ga je je tuin vruchtbaar houden als je geen dieren wilt houden? Er natuurlijk vanuit gaande dat je dat niet zou doen.

  Een koe zou bv erg interessant zijn. Maar 1 koe is dan misschien weer wat veel voor een standaard gezin. Samen met de buurt een paar koeien houden? Dan houden ze elkaar nog wat gezelschap. Het zijn en blijven kuddedieren hé.

  Antwoord
 • Studio zvz op zondag 29 november, 2015 om 12:10 uur

  Plus grond voor brandhout, bouw- [zie bv. Walwoning,
  http://www.zelfvoorziening.nl/studiopl-walwoning.html ] en ander hout.

  Naast grond is er ook geld nodig. Voor aankoop en vervolgens regelmatige aanvullende inkomsten.
  Basisinkomen en basisbezit [zie dezelfde website] zijn daarbij handig.

  Antwoord
 • 15 amp; Brandy Laptoptas 6 Bronco Inch Sparrow Spikes
 • Jos op zondag 14 augustus, 2016 om 12:02 uur

  Zelfvoorzienend als Nederland zijnde of zelfvoorzienend als individu/gezin? Dat laatste is terug naar de oertijd lijkt me maar dat we als land zelfvoorzienend zijn lijkt me heel gezond. Minder afhankelijkheden tussen landen zorgt voor minder wrijving, regels, heffingen etcetera. Ieder gebied zelfvoorzienend en van elkaar leren… in plaats van expansiedrift en de rijkste en machtigste willen zijn.

  Antwoord
 • Hetty Adams op zondag 14 augustus, 2016 om 12:04 uur

  Als we insecten zouden eten voor eiwitten, dan is er niet zoveel extra grond nodig.
  Meelwormen zouden, resten van groente en eikels kunnen eten, de wormenmest is dan weer compost voor de tuin. Ook vinden kippen en varkens meelwormen lekker.
  Er dient wel nog over het ontwerp van een meelwormen toren of iets dergelijks nagedacht te worden.

  Antwoord
 • Jolien op zondag 14 augustus, 2016 om 14:56 uur

  Hallo,

  De aantal vierkante meters grond die nodig zijn, is dat zelfvoorzienend voor een gezien a 4/5 personen of per persoon?

  Groetjes

  Antwoord
 • Dr Dr Martens Chelsea Boots Hardy Dr Hardy Boots Chelsea Martens Martens FEFfqwr
  Studio zelfvoorziening op dinsdag 16 augustus, 2016 om 8:04 uur

  Zie hierboven 29 nov 2015.
  En evt. ook
  http://www.zelfvoorziening.nl/nieuwsbrief_6.html#vijf

  De schattingen lopen nogal uiteen.
  2500 m2 vruchtbare grond per volwassene lijkt een mogelijk wat krap maar voorlopig veilig uitgangspunt.
  Vleesconsumptie kan worden beperkt, productie van kledingstof [wol, vlas] eventueel niet.
  E.e.a inclusief brandstof en bouwmateriaal, exclusief grond voor marktproductie.

  studio zvz, pp.

  Antwoord
  Kind Start Chelsea Rood Rite Laarzen rtUxqwt7
 • edgar op dinsdag 16 augustus, 2016 om 10:25 uur

  Ik heb een even zitten rekenen als het hier bovenstaande grotendeels klopt zou ieder gezinnetje van 2-4 (gemiddeld 3 mensen een oppervlakte nodig hebben van ongeveer 500m2. dat zou betekenen dat 1 km2 in principe 2000 gezinnen a 3 mensen = 6000 mensen zou kunnen voeden en herbergen. Dus 1 miljoen km2 zou 6 Miljard mensen kunnen herbergen.

  De aarde heeft 144.5 miljoen km2 aan LAND !! oppervlak waarvan ca 13.3 % bruikbaar is als cultuur grond laten we voor het gemak 10% aanhouden dus dat zou ongeveer 15 milljoen km2 zijn. dat betekend dat de mensheid dus uit gebreid zou kunnen worden tot 6 miljard * 15 = 90 MILJARD mensen. We leven nu met 7 miljard mensen. meer dan 10 maal zo weinig….maar eigenlijk is er ruimte voor 100 miljard mensen als iedereen een eenvoudiger manier van leven er op nahoud en luxe over boord gooit zoals luxe auto’s, boten. gewoon iedereen het zelfde in wat hij/zij heeft. Natuurlijk wel met hoog staande technologie daar is op zich niks mis mee zolang het dienstbaar is voor het levens onderhoud.

  En dan heb ik het nog niet eens over het bevolken van de zee oppervlakte door drijvende dorpen/ steden te creeren. alleen nog maar het land…

  Word het niet eens tijd dat er een andere verdeel sleutel gaat komen om eerlijker over diverse zaken te beschikken ??

  Antwoord
 • Henk van rossum op donderdag 18 augustus, 2016 om 13:26 uur

  Met een dierlijk dieet heb je slecht een fractie van de grond nodig van een plantaardig dieet. Heel eenvoudig gesteld kun je met een paar vierkante meter aan kooien genoeg varkens, kippen en konijnen fokken voor een heel gezin. Die beesten leven van keukenafval, onkruid en gras. Vooral konijnen zijn heel makkelijk te fokken en supergezond. Vroeger kwamen bijna alle arme mensen zo aan hun eiwitten.

  Antwoord
 • Brandy Laptoptas amp; 6 15 Spikes Bronco Sparrow Inch
  Olaf Spek op donderdag 18 augustus, 2016 om 18:51 uur

  Wij willen dolgraag zelfvoorzienend gaan leven en werken hard om deze droom waar te laten worden. http://www.dreamordonate.nl/6730-bioboerderij-in-oostenrijk

  Antwoord
 • Theo op dinsdag 6 september, 2016 om 15:27 uur

  Ik heb niet eens een m2 aan grond, dus het is voor mij verboden om zelf voorzienend te zijn.
  Ik woon namelijk verplicht in de flat op 4 hoog! Ik zeg verplicht, omdat ik vanwege de huurderheffingmaatregel van Minister Stef Bolk het mij onmogelijk gemaakt is on vrij met een stukje grond te mogen wonen, wegens de torenhoge huren die door hem ontstaan zijn. Dus ik zit gevangen op 4 hoog zonder een mogelijkheid om ooit eens een huis te kunnen bemachtigen met grond er om heen.
  Zo wordt je snel dood gemaakt door het huidige onpersoonlijke woonsysteem!
  Je mag namelijk niets aan eigen initiatieven doen in dit overbevolkte land en krijgt hoogstens een klein gevangenis hokje om net aan te kunnen leven.
  Deze initiatieven die aangehaald worden op deze website, zijn alleen weggelegd voor grondbezitters, de ELITE, dus !

  Antwoord
 • Thirza Laptoptas Sparrow Bronco amp; 6 Brandy 15 Spikes Inch op donderdag 9 maart, 2017 om 9:49 uur

  Interessant om te weten! Vraag me wel af of deze aantallen gelden voor een 1- of meerpersoonshuishouden.
  Uitgaande van 1 persoon, is niet tijd maar RUIMTE het grootste obstakel. Wil iedereen in Nederland zelfvoorzienend zijn, dan hebben we 172 keer ons totale landoppervlak nodig! En dat is als we volledig veganistisch leven met z’n allen. Verder zijn bebouwing, infrastructuur en bruikbare bodemsoorten hier nog niet in meegenomen.
  Het lijkt daarom zinvoller dat mensen met interesse in land- en/of tuinbouw zich daar verder in bekwamen en zich bij de slinkende groep boeren voegt.
  Zelfvoorzienend leven klinkt mooi, maar lijkt mij een egoïstische, inefficiënte levenswijze.

  Antwoord
 • Laat een reactie achter
  15 Sparrow Bronco Inch 6 Laptoptas Spikes amp; Brandy qPwn1T17 15 Sparrow Bronco Inch 6 Laptoptas Spikes amp; Brandy qPwn1T17
  Reactie annuleren

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  ‘Wonen’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

  Ciel 22 Sonia Regarde Zwart Le Enkellaarsjes P05Rwq

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Krijg wekelijks een overzicht van onze nieuwste blogs in je inbox.

  Na inschrijving ontvang je een bevestigingslink in je mailbox.
  Klik op de link om de inschrijving te bevestigen!

  Volg ons op social media!

  Onze facebook-pagina

  HetkanWel

  AdvertentieRondinella Cognac Cognac Laarsjes Rondinella xUvqwnz8Cn

  Contact

  contact@hetkanwel.nl

  ADVERTENTIES